Austriecii sunt cei mai puternici investitori straini in sistemul bancar autohton, trei din primele patru banci din Romania avand capital austriac: BCR, Raiffeisen si Volksbank
Odata cu privatizarea sistemului bancar romanesc, pe piata locala au intrat jucatori de talie internationala, iar austriecii au ajuns sa detina la sfarsitul anului trecut 22% din activele bancilor de pe piata autohtona. Spre sfarsitul acestui an, ponderea ar putea fi chiar mai mare, in conditiile in care Volksbank a urcat anul acesta pe locul patru in topul bancar dupa active.
Filiala locala a grupului austriac Volksbank, intrata pe piata locala in anul 2000, a inregistrat in ultimii trei ani o ascensiune puternica. Pe parcursul a doi ani, activele Volksbank au crescut de sapte ori, pana la 4,5 miliarde de euro, iar reteaua teritoriala s-a extins de patru ori, pana la 263 de unitati in iunie anul acesta. Mergand agresiv pe partea de creditare, Volksbank a ajuns la mijlocul acestui an pe locul patru in topul bancilor din Romania, in timp ce acum doi ani ocupa a 14-a pozitie dupa cota de piata detinuta.
Insa cea mai importanta prezenta straina la capitalul bancilor locale sunt austriecii de la Erste, care au castigat in 2005 licitatia pentru cea mai mare banca romaneasca, BCR.
BCR detinea in luna iunie a acestui an active de 16,6 miliarde de euro, avand o cota de piata aferenta de 21,6%. Banca se poate mandri in 2008 cu cea mai mare productivitate pe angajat, fiecare persoana din institutie contribuind la profitul acesteia cu 21.600 de euro, in medie. Conform datelor BNR, cea mai mare banca din sistem a avut in primul semestru un profit net de 206,6 milioane de euro.
Asa cum BCR si-a mentinut constant pozitia de lider al pietei bancare din Romania, si Raiffeisen - un alt grup austriac - are locul trei asigurat in clasamentul celor 42 de banci din sistemul loc