Oligarhii rusi par sa nu resimta efectele haosului financiar international, insa acumuleaza pierderi enorme in tot acest timp.
Cei cativa pensionari din Moscova care s-au strans duminica trecuta langa statuia lui Karl Marx din capitala rusa au, in sfarsit, un motiv sa fie veseli, deoarece comunistii din Rusia nu mai reprezinta in prezent decat o forta politica marginala, care este tot mai putin vizibila. Cu toate acestea, ceea ce nu a reusit sa obtina Uniunea Sovietica in 70 de ani - rasturnarea capitalismului mondial - pare sa se intample chiar in zilele noastre cu efecte resimtite si in Rusia, scrie The Guardian.
Fenomenul a produs deja multe victime, insa cea mai cunoscuta dintre ele este mogulul rus Oleg Deripaska, considerat pana nu demult cel mai bogat om de afaceri din Rusia. In luna mai averea lui Deripaska ajungea la 28,6 miliarde de dolari (22,31 mld. euro), iar imperiul sau cuprindea afaceri cu aluminiu, in domeniul constructiilor, al componentelor auto si chiar fabrica de camionete LDV din Birmingham, Marea Britanie.
Bunurile detinute de miliardarul rus depaseau ca valoare chiar si averea prietenului sau Roman Abramovici, patronul echipei Chelsea, cu aproximativ 4,3 miliarde de dolari (3,35 mld. euro).
In luna aprilie, Deripaska era destul de optimist, afirmand chiar ca grupul sau metalurgic Rusal ar putea sa isi deschida filiale in Hong Kong sau la Londra. Sase luni mai tarziu, miliardarul rus a fost lovit in fata de cruda realitate economica. Ca multi alti oligarhi rusi, el si-a extins afacerile foarte mult imprumutand miliarde de dolari fara sa ia in calcul valoarea activelor pe care le detineau companiile sale. Din mai insa, nu a mai reusit sa procedeze la fel. Piata bursiera ruseasca s-a impotmolit, scazand in mod uimitor cu aproape 71%.
Investitorii straini au intrat in panica si s-au retras cat au putut de reped