Lipsa fructelor şi a legumelor proaspete favorizează apariţia acestei boli. Ameţeala, stările de oboseală şi palpitaţiile sunt simptome ale lipsei de fier în organism, afecţiune cunoscută sub numele de anemie feriprivă. Boala se manifestă indiferent de vârstă sau de greutatea corporală şi este mai frecventă primăvara şi iarna, ca urmare a lipsei alimentelor care ne asigură necesarul de fier.
În cele mai multe cazuri, bolnavii nu-şi dau seama ce au. “90 la sută din pacienţii care se prezintă la medic crezând că suferă de anemie manifestă în realitate simptome cauzate de astenie, epuizare şi oboseală.
Această situaţie se datorează credinţei populare care sugerează că a te simţi slăbit este acelaşi lucru cu a fi anemic”, a explicat dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie la Policlinica Pantelimon din Bucureşti.
Organismul nu primeşte suficient oxigen
Anemia apare ca urmare a scăderii numărului de celule roşii din organism şi se manifestă atunci când nivelul de oxigen din corp este sub nivelul normal, organismul ajungând să fie suboxigenat.
Simptomele anemiei diferă în funcţie de cauză: lipsa fierului în organism, deficitul de vitamine (în special de vitamina B9 şi B12), existenţa unor boli cronice precum cancerul sau artrita reumatoidă, sau prezenţa unor afecţiuni ale măduvei spinării.
Când anemia este cauzată de lipsa fierului, bolnavul este palid, respiră accelerat şi cu greutate şi are dureri abdominale. În timp, pierde vizibil în greutate.
Diagnosticare prin teste de sânge
„Anemia este diagnosticată în urma analizării simptomelor pacientului şi a realizării unui test de sânge care măsoară nivelul hemoglobinei, al acidului folic, al vitaminei B12 şi al bilirubinei din sânge.
Dacă valorile nu se încadrează în limitele normale, 4-5 milioan