În Occident, vânzările de vin din struguri ecologici certificaţi cresc, în ciuda ridicării costurilor cu energia şi alimentele. Totodată, se face simţită nevoia creşterii ofertei viticultorilor bio.
Gama de vinuri din struguri eco este foarte căutată în vestul Europei nu numai în magazinele specializate bio, ci şi în supermarket-urile clasice şi chiar în sistemul de catering. Mai mult, şi comercianţii de vinuri convenţionale sunt acum tot mai interesaţi de sectorul bio, potrivit unui comunicat postat pe site-ul BioFach, cel mai mare târg bio din lume.
Încurajaţi de interesul clienţilor pentru alimentele organice, marile lanţuri de retail şi magazinele de discount din Occident aduc tot mai mult vin fără pesticide. “Vinul organic (n.r. – din struguri ecologici, bio) a devenit un segment distinct. Însă este evident mult mai dificil să creezi branduri pentru vinurile organice, în principal din cauza disponibilităţii limitate a tipurilor de produse”, atrage atenţia un negustor de vinuri, Ralph Hintz de la Traben-Trarbach, citat de site-ul BioFach. Acest lucru ar trebui schimbat. Viticultorii bio ar trebui să crească oferta de licoare bahică şi chiar să diversifice soiurile. Acest lucru ar trebui să se întâmple în mod special în ţări ca Franţa, Spania şi Italia, unde există deja suficiente plantaţii de viţă-de-vie ecologică. De altfel, Italia conduce în topul ţărilor cu cele mai mari suprafeţe de viţă-de-vie organică, cu aproximativ 30.000 de hectare. Franţa şi Spania au fiecare circa 15.000 de hectare, în timp ce Germania are în jur de 2.500 de hectare de vie bio.
PREFERINŢE
Pe măsură ce vânzările cresc, consumatorii devin tot mai interesaţi şi de unde vin produsele. De exemplu, nemţii nu au făcut o pasiune pentru vinurile din struguri eco făcute la ei. Ba, din contră, Germania este cea mai bună piaţă din lume pentru vinurile di