Obligativitatea fortifierii universale a făinurilor cu fier şi acid folic revine în actualitate. Cei care susţin acest proiect le spun celor care nu doresc să mănânce astfel de pâine să îşi cumpere sortimentele nefortifiate din farmacie, la fel cum fac şi cu sarea neiodată. Datele prezentate la Consultările Europene privind Fortifierea Făinii, care au avut loc în Bucureşti în perioada 20-24 octombrie, arată că această măsură extremă este luată în proporţii covârşitoare în ţările foarte sărace ale lumii. În această situaţie se află Turkmenistanul, Indonezia, Filipine, Venezuela, teritoriile ocupate din Palestina, Chile, Maroc, Oman, Sudan, Nigeria, Ghana, ţări în care populaţia nu are acces la alimente cu fier. În această categorie vor să ne includă şi pe noi, românii, reprezentanţii Iniţiativei pentru Fortifierea Făinii (FFI).
Cei care pledează pentru a introduce făină fortifiată cu fier şi acid folic şi în România spun că, din datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproape jumătate din femeile însărcinate de la noi suferă de anemie, mai mult de jumătate din copiii sub 12 luni sunt şi ei anemici. În raportul lor mai spun că mai puţin de 30% din românce iau suplimente cu acid folic înainte de a rămâne însărcinate. Chiar dacă sunt de acord că în România se mănâncă foarte multe produse din grâu, care este o sursă de fier, specialiştii FFI spun că prin măcinare acesta se pierde. Ei nu vor face decât să reconstituie cantitatea de fier distrusă prin procedeele tehnice de obţinere a făinii. Acest punct de vedere a fost susţinut şi de Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, care însă crede că mai potrivită ar fi o fortifiere parţială. Arnold Timmer, consultantul UNICEF pentru micronutrienţi, a declarat că organizaţia sa “sprijină cu toată puterea şi încurajează România să facă din fortifierea făinii un standard pentru fiecare moară din România”.
SO