Studentii pasionati de literatura si globalizarea ei, de integrarea literaturii romane in canoanele europene si succesul sau esecul scriitorilor romani exportati pot participa, la sfarsitul lunii octombrie, la conferinta internationala, "Literaturile naţionale în epoca globalizării. Problema canonului", organizata de Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, in parteneriat cu Centrul de Cercetare "Tudor Vianu".
Lucrările conferinţei vor avea loc vineri, 31 octombrie, şi sâmbătă, 1 noiembrie, la sediul Facultatii de Litere. Printre invitati se numara doi dintre cei mai renumiţi specialişti ai domeniului, David Damrosch (Columbia University, New York) şi Theo D’Haen (Leuven Universiteit, Belgia), şi peste optzeci de participanţi din ţară şi din cele mai prestigioase universităţi ale lumii (printre care King’s College Cambridge, Vanderbilt University, universităţile din Pisa, Viena, Barcelona sau Seul).
Prima secţiune a conferinţei va avea ca temă generală problema transformărilor prin care trece literatura unei naţiuni în contextul globalizării şi a strategiilor pe care fiecare cultură le alege pentru a-şi redefini identitatea literară.
O altă secţiune a conferinţei va urmări raportarea literaturii române la cultura occidentală şi locul ei în contextul european şi global. Filologi, specialişti în domeniul traducerilor, profesori de literatură la universităţi din Europa vor susţine comunicări despre modul în care literatura română se poate „exporta” în spaţiul european, despre dificultăţile construcţiei unui canon literar în epoca globalizării şi despre specificul predării literaturii române în universitate. Problema literaturii în şcoală şi universitate va fi reluată într-un workshop final, organizat de International Mother-Tongue Education Network (IMEN ).
Programul conferinţei:
Vineri, 31 octombrie, ora