Când capitalismul suferă, reţeta e întotdeauna la fel: băncile dau faliment, bursele se prăbuşesc, panica în lanţ distruge totul în jur.
Cine învaţă din greşelile trecutului poate evita repetarea lor în viitor. Propoziţia, cu valoare de axiomă, poate fi astăzi mai actuală ca niciodată. « Criză » este cuvântul de ordine care domină vocabularul capitalismului mondial. Agenţiile de ştiri transmit zilnic informaţii despre bursele aflate în declin. Aproape de fiecare dată aceleaşi : preţul acţiunilor scade, indicii bursieri sunt extrem de volatili şi, în general, investitorii sunt panicaţi. Într-o lume care părea să funcţioneze după reguli perfecte şi indesctructibile domină astăzi haosul.
Economia nu mai creşte
Creşterea economică prognozată pentru 2009 a fost revizuită radical de specialiştii Fondului Monetar Internaţional, care estimează că, la nivel global, avansul nu va fi mai mare de 3%. Afectate puternic de criza financiară, marile puteri ale lumii stau şi mai rău : doar un maxim de 0.5% creştere. Rapoarte succesive ale Fondului avertizează asupra situaţiei delicate în care se află economia mondială, poate cea mai gravă din ultimele opt decenii. Recesiunea de la începutul anilor ’30 populează din nou gândurile specialiştilor, în condiţiile în care desfăşurarea evenimentelor pare trasă la indigo: bursele cad, companiile intră în faliment, băncile se confruntă cu lipsa lichidităţilor.
Apeluri la nivel înalt
Chiar economistul-şef al FMI, Olivier Blanchard, a făcut un apel pentru intervenţii fiscale urgente, menite să reechilibreze piaţa, dar mai ales pentru evitarea sentimentelor de panică. În momentele grele, economia mondială are nevoie de încrederea investitorilor – acesta pare să fie mesajul transmis în subsidiar de specialiştii Fondului. « Şi de bani «, completează şeful Rezervei Federale a Statelor