Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a promulgat legea majorarii salariale a profesorilor cu 50%. Reprezentantii federatiilor sindicale se declara multumiti de deciza presedintelui, iar reprezentantii guvernului incearca sa gaseasca modalitati de a se opune legii.
Aurel Cornea, presedintele FSLI (Federeatiei Sindicatelor Libere din Invatamant) a declarat pentru Antena 3 ca se astepta ca presedintele sa promulge legea si ca nu lua in calcul alta optiune.
Ministrul Muncii, Mariana Campaenu, care se declarase initial impotriva initiativei majorarii salariale, a declarat ca "va lua decizia ca atare", subliniind ca va exista o discutie in guvern cu privire la legea respectiva.
Marius Nistor, reprezentant al sindicatelor educatiei, a declarat ca federatiile sindicale din invatamant si-au asumat reforma sistemului educational, menita sa creasca calitatea actului educational.
"Nu poti cere calitate in sistemul educational fara sa motivezi din unct de vedere financiar resursele umane. Legea prevede o crestere salariala cu 45% de la 1 octombrie", a declarat Marius Nistor.
El a mai adaugat ca in domeniul educatiei salariile incep de la 680 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare si pot ajunge pana la 1800 de lei pentru un profesor cu experienta, fiind cele mai mici salarii din sectorul bugetar.
Ludovic Orban: Promugarea legii a fost o mare greseala
Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat ca Traian Basescu a facut "o mare greseala" si a acuzat un "troc politic", o intelegere intre sindicalisti si "oamenii lui Basescu".
"Este o grava greseala. Nu ma asteptam ca Basescu sa promulge legea. A avut la dispozitie toate calculele facute de guvern si de ministreul Educatiei, si stie ca aceasta crestere a salariilor nu este sustenabila", a declarat Orban, pentru A