Şeful mărcilor Camel şi Winston a anunţat că biroul din Bucureşti va coordona activităţile companiei de ţigarete din Bulgaria şi Croaţia. Pierre de Labouchère, preşedintele producătorului de ţigări Japan Tobacco International (JTI), vede cu ochi buni afacerea pe care o derulează la noi. Adevărul: De ce sunteţi în România?
Pierre de Labouchère : Am venit ca să-mi felicit colegii români pentru munca pe care au făcut-o în ultimii 15 ani. Avem management de calitate aici, aşa că ne-am gândit să creăm în Bucureşti un “business unit”, altfel spus o echipă unică de management va conduce operaţiunile din România, Croaţia şi Bulgaria E singura structură de acest gen din Europa şi o implementăm aici pentru că suntem foarte mulţumiţi de afacere.
Acum exportaţi mare parte din ţigările produse în fabrica din Pipera. Veţi mai apăsa pedala?
Odată cu intrarea României în UE, ţara voastră devine sursă de ţigarete în regiune. Vom creşte producţia semnificativ în următorii 3-4 ani, dar şi calitatea echipamentului folosit, mai ales acum că face parte din “zona liberă”, iar costurile sunt mai mici.
Cum sunt angajaţii români? Fumează mai mult decât media?
Incidenţa fumatului e mai mică în companie decât cea la nivel naţional (n.red. - 1 din 3 români majori fumează). Nu eşti aşadar obligat să fumezi dacă lucrezi la JTI! (râde). Chiar dacă piaţa de muncă se dezvoltă rapid, angajaţii sunt loiali
şi ştiu să facă ţigări de calitate! Pentru că am fost unul dintre primii mari investitori în România, am pierdut însă unii dintre oamenii buni în favoarea altor multinaţionale. Alţii, mai mult de 30 chiar, au ajuns să lucreze pentru JTI în alte ţări.
Vă interesează să cumpăraţi tutun de la producătorii români?
Hmm... Calitatea tutunului e variabilă în România. Plus că producţia e