EVZ a mai găsit un român care a câştigat un proces cu o instituţie bancară. Arthur Mihăilă este lector universitar la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca şi, în urmă cu doi ani, a luat un credit de 45.000 de lei de la Banca Ion Ţiriac, actuala UniCredit Ţiriac. Sursa: Mihai Şoica
1 /.
În luna decembrie 2007, Mihăilă a primit o adresă prin care era înştiinţat că dobânda la credit se micşorează. În schimb, comisionul de administrare era majorat substanţial, de la 0,1% pe an la 0,5% lunar.
„De la un comision de 44,6 lei pe an, mi s-a impus să plătesc 213,6 lei în fiecare lună. Dar în contractul pe care l-am semnat cu banca se arată doar că dobânzile pot fi modificate, iar comisioanele, nu“, a spus Mihăilă.
Sentinţă favorabilă
A cerut explicaţii. „Mi s-a spus că nu trebuie să fiu îngrijorat, că această creştere nu va fi mare. Şi mi-au pus în faţă un alt contract, cu modificările făcute, pe care am refuzat să îl semnez. Atunci mi-au spus că voi fi obligat să restitui întreaga sumă“. Mihăilă a reclamat situaţia la conducerea de la Bucureşti a băncii, la BNR şi la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului.
„Banca mi-a răspuns că trebuie să semnez contractul, BNR nu mi-a dat niciun răspuns, iar cei de la OPC au zis că sunt şi aşa destule reclamaţii şi că ei nu pot decât să dea o amendă mică“, a mai adăugat profesorul. După mai multe luni de negocieri, Banca Ţiriac a pus în plată noul contract cu noile modificări ale valorii comisioanelor, fără ca documentul să fie semnat şi de client.
A urmat procesul, iar Judecătoria Cluj-Napoca a decis, în luna iulie 2008, că Arthur Mihăilă are dreptate şi a obligat UniCredit Ţiriac să pună în plată contractul iniţial. „În mod greşit apreciază pârâta (banca - n.r.) că poate modifica unilateral contractul pe baza Condiţiilor Generale de Afaceri - Persoane Fizic