Procurorul general, Laura Kovesi, a cerut ieri revocarea generalului-magistrat din funcţia de adjunct al şefului Secţiei Parchetelor Militare. Sursa: Agerpres
Criticat de societatea civilă, dar şi lăudat după condamnarea generalilor Chiţac şi Stănculescu, procurorul militar Dan Voinea este acum la un pas de revocarea de la şefia Parchetelor Militare. Motivul: o serie de abuzuri pe care le-ar fi comis în instrumentarea celor mai „grele“ dosare din ultimii 18 ani: „Revoluţia“ şi „Mineriada din iunie 1990“.
Principalul „inamic“ al lui Voinea este chiar procurorul general al României, Codruţa Kovesi. Aceasta i-a imputat public magistratului militar nu doar proasta instrumentare, din punct de vedere procedural, a dosarului „Mineriada iunie ’90“ - unde „cap de afiş“ era chiar fostul preşedinte Ion Iliescu -, dar şi faptul că ar fi încălcat independenţa procurorului atunci când a dispus începerea urmăririi penale împotriva fostului şef al statului.
Pe lângă toate acestea, generalul Voinea mai este acuzat şi de tergiversarea soluţionării celor două mari cauze care l-au făcut celebru mai ales în perioada în care numele său era scandat frecvent în faţa Parchetului General, în timpul protestelor organizate de victimele minerilor şi militarilor.
Voinea: „Nu mă aşteptam la treaba asta“
În ciuda reproşurilor făcute constant nu doar de superiorii ierarhici, dar şi de fostul ministru al justiţiei Monica Macovei sau de judecători care i-au şi „sancţionat“ prin sentinţe greşelile, Dan Voinea susţine acum că nu se aştepta la aşa ceva din partea procurorului general. „Mie nu mi-a comunicat nimeni nimic. Am aflat de la televizor. E totuşi o diferenţă între ceea ce constată raportul CSM şi ceea ce se cere. Adică, în raport se constată deficienţe, dar nu se propune revocarea cuiva. Nu m-au întrebat absolut nimic. Nu mă aştepta