Incet-incet, in vecinatatea Palatului voievodal "Curtea Veche" din inima istorica a Bucurestilor - in spatiul nu prea incapator al unui faimos vad de "giuvaeruri" si raritati bibliofile, mult frecventat si pretuit de cunoscatori, prin osardia tenace si pasionata a lui Marius Nicolescu, iscusitul si binevoitorul amfitrion al acelei rascruci a deliciilor carturaresti autohtone - a prins viata un foarte activ si select pol al agorei artistice bucurestene, Galeria Anticariat "Curtea Veche" de pe strada Franceza nr. 54. Care, pana in 22 noiembrie, este gazda unuia dintre cei mai prestigiosi sculptori romani contemporani: Mircea Roman.
Acelasi, care, simultan, alaturi de alti colegi de breasla priginari din tara Lapusului - Mihai Volovici, Dorel Petrehus si Viorel Marton - tuteleaza un atragator spectacol plastic de pictura, grafica si sculptura la Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia.
Imprejurarea este cu atat mai fasta si mai incitanta cu cat dezvaluirile publice ale creatiilor acestui sculptor sunt relativ sporadice. Desi, de fiecare data, ele capata forta si relevanta semnificativa a unui eveniment! Aceasta si pentru ca, de mai bine de zece ani, artistul a dobandit si o rezidenta londoneza, iar prezenta sa in galeriile si colectiile muzeale de peste hotare este o realitate pe care insasi creatia sa o impune!
Expozitia de la Galeria Anticariat se distinge prin concentrarea extrema a discursului plastic, sustinut indeosebi de o foarte atent compusa selectie de desene si laviuri, din ceea ce ne inchipuim ca reprezinta laboratorul intimitatii poetice a sculptorului. Secventa care intruneste virtutile unui catehism sui-generis al tensiunii si profunzimii meditatiei sale creative, ca si pe cele ale dinamicii conceptive in elaborarea formelor si a atat de particularei lui a viziuni scupturale.
Dincolo de acest sugestiv si admirabil gest deconsp