Barilul de titei in 2004: 38 de dolari. Barilul de titei in 2008: chiar si 147 de dolari. Preluarea controlului OMV asupra Petrom in 2004: 1,5 mld. euro (670 costul tranzactiei, restul majorare de capital). Profitul estimat pentru 2008 al Petrom: 1 miliard de euro. O achizitie facuta la momentul potrivit: de nepretuit.
"Va fi in mod cert un rezultat foarte bun, in mod categoric mai bun decat rezultatul de anul trecut. Fluxul de numerar va fi in acest an un maxim al tuturor timpurilor, un record. Asta este destul de sigur", a declarat recent Wolfgang Ruttenstorfer, CEO-ul grupului petrolier austriac OMV, actionarul majoritar al celei mai mari companii locale Petrom, referindu-se al profitul pe care se asteapta sa-l obtina anul acesta.
Nici pentru compania locala, preluata in 2004, orizontul nu este mai putin optimist tinand cont de faptul ca analistii se asteapta la un profit istoric de 1 miliard de euro. Austriecii au platit in 2004 1,5 mld. de euro pentru Petrom, din care mai bine de jumatate au reprezentant majorarea de capital. Aceasta achizitie a fost una dintre cele mai bune afaceri pe plan european, mai ales in contextul actual al preturilor la petrol. In 2004, titeiul era sub 40 de dolari, anul acesta a ajuns la 147, iar acum doar criza financiara l-a adus la sub 70, nivel de neinchipuit pentru tarile producatoare de titei care vor avea cu siguranta mecanismele de a mari valoarea "aurului negru." In orice conditii, mutarea celor de la OMV starneste si astazi invidii sau pasiuni locale, dar este fara discutie o achizitie perfecta din punct de vedere strategic pentru austrieci. Petrom are toate rezervele de titei locale, jumatate din cele de gaze, cele mai multe benzinarii si doua rafinarii. Statutul de companie integrata intr-un context extrem de volatil ii asigura echilibrul operatiunilor.
Chiar si in contextul in care majoritatea pietelor