Tablouri de Grigorescu, Aman sau Monet pot fi admirate în expoziţia „Napoleon al III-lea şi Principatele Unite“, la Muzeul Naţional de Artă.
1 /.
La 200 de ani de la naşterea Împăratului Napoleon al III-lea, „arbitrul Europei“ în perioada constituirii statului român, Muzeul Naţional de Artă al României deschide o expoziţie grandioasă: „Napoleon al III-lea şi Principatele Unite“. Cele 200 de picturi, manuscrise, fotografii şi obiecte din perioada 1856-1881, provenite din din peste 30 de muzee şi colecţii particulare din România şi Franţa, refac tabloul relaţiilor franco-române de la începutul secolului al XIX-lea până la venirea lui Carol I pe tron.
Expoziţia, vernisată ieri în prezenţa ambasadorului Franţei în România, Henri Paul, a lui Emmanuel Starcky, directorul muzeelor naţionale şi al domeniului castelelor de la Compiègne şi Blérancourt, şi a lui Thomas Grenon, administrator general al Reuniunii Muzeelor Naţionale din Franţa, poate fi vizitată până pe 1 februarie 2009. Anticipat, evenimentul celebrează şi 150 de ani de la Unirea Principatelor sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, în 1859. Între 20 martie şi 29 iunie 2009, obiectele vor fi expuse şi la Muzeul Naţional al Castelului din Compiègne.
„Naşul“ României mari
Napoleon al III-lea (1808-1873) - nepotul lui Bonaparte - ultimul monarh al Franţei şi primul ei preşedinte, a fost „naşul“ statului român, potrivit istoricului Lucian Boia. „Unirea Principatelor a fost susţinută de Napoleon al III-lea încă de la Războiul din Crimeea. Brătianu îi scrisese o petiţie pentru susţinerea ei, deci această aspiraţie îi era bine cunoscută. În 1859, anul în care a fost ales Alexandru Ioan Cuza în Moldova şi Valahia, surpriza a cuprins toate cancelariile Europei, în afară de cea a Franţei!“, explică Emmanuel Starcky, curatorul expoziţiei, care şi-a propus să ilustreze în ce