Părinţii îşi mint zilnic odraslele, care încep să-şi dea seama că sunt păcălite abia în jurul vârstei de 8 ani. Sursa: Reuters
Un copil ascultător este visul tuturor părinţilor, iar de multe ori aceştia nu se sfiesc să le ascundă micuţilor adevărul pentru a obţine reacţia dorită. Un studiu recent a relevat că un părinte îi spune copilului său, în total, circa 3.000 de astfel de „minciuni nevinovate“, scrie cotidianul britanic „Daily Telegraph“, care a întocmit şi un top al celor mai populare.
Pe primul loc se află cea cu Moş Crăciun care aduce cadouri doar copiilor cuminţi, fiind folosită de 84% dintre părinţi. Locul secund este ocupat de minciuna potrivit căreia Moş Crăciun vine numai la copiii care se duc la culcare devreme în Ajunul Crăciunului, o metodă folosită de opt părinţi din zece pentru a avea o seară liniştită. Pe locul al treilea se află avertizarea că privitul la televizor de la mică distanţă îţi face ochii pătraţi.
Aproximativ 48% dintre adulţi îşi păcălesc copiii asigurându-i că, dacă mănâncă spanac, vor creşte mari şi puternici, iar 25% îi mint că părţile lor intime vor cădea dacă se mai joacă mult cu ele. În plus, doi copii din zece sunt avertizaţi că vor fi reţinuţi de poliţie dacă mai înjură.
„Cel mai amuzant este că majoritatea minciunilor pe care le spunem copiilor noştri sunt cele pe care ni le-au spus părinţii noştri, care, foarte probabil, le-au auzit de la bunicii noştri“, a declarat Kathryn Crawford, de la publicaţia on-line „The Baby Website“, cea care a comandat studiul.
Acesta a arătat că 66% dintre adulţi sunt dispuşi să recurgă la o minciună dacă toate celelalte metode de convingere se dovedesc ineficiente, în timp ce 46% evită astfel să le spună copiilor că nu ştiu răspunsul la o anumită întrebare.