În diverse oraşe din ţările europene există străzi ce poartă numele celebrei soprane. Considerată predecesoarea Mariei Callas şi una dintre celei mai mari soprane din toate timpurile, Maria Cebotari s-a născut la Chişinau, pe 10 februarie 1910, iar din certificatul de naştere aflăm ca numele real este Maria Cebutaru. La vârsta de patru ani începe să cânte în corurile bisericilor, fiind remarcată pentru vocea ei. Tatăl ei, profesor, a fost un mare iubitor al muzicii. Sursa: cantabile-subito.de A crescut alături de fratele mai mare şi o soră, toţi având un talent muzical deosebit. Fratele ei, căruia cunoscuţii îi prevesteau o carieră muzicală de renume, moare la numai 12 ani, de o boală netratată la timp. Sora acesteia, Paşa, şi ea cu o voce de invidiat, era mai comodă decât Maria, ce muncea enorm de mult pentru succesele ei. În anul 1924 este admisă la Conservatorul din Chişinău, la numai 14 ani.
Talentul său extraordinat a fost descoperit de contele Alexander Virubov, fostul director al Teatrului Artistic din Moscova. Acesta, aflându-se cu o trupă de teatru în Chişinău (1926), căuta o fată care să poată cânta şi în ruseşte. Rămâne fascinat de vocea şi frumuseţea Mariei, îndragostindu-se pe loc de ea. Artista ajunge astfel în trupa de teatru al contelui.
O căsătorie contestată
Împreună cu teatrul rus dă reprezentaţii şi la Bucureşti, după care pleacă la Paris să joace pe marile scene de acolo. Cunoaşte viaţa boema din Paris, printre artişti şi literaţi, în celebrele saloane franceze. În această perioadă, Virubov o cere în căsătorie.
Urmează un schimb de scrisori cu părinţii, pentru că era încă minoră, în care aceştia nu-şi dau acordul pentru căsătorie, rugând-o imperios să se întoarcă acasă, ameninţând chiar că vor contacta poliţia franceză. Discuţiile se termină prin moartea tatălui ei. Simţindu-se fără protecţia p