* Sfarsitul toamnei va face mai depresivi ca de obicei? Daca da, de ce? * Detineti retete impotriva tristetii?
TRAIAN COSOVEI, poet
Mai aproape de Dumnezeu
V-as raspunde cu celebrele versuri bacoviene: "Ma duc, tot acolo, in marea cladire,/ E ora, de la care raman inchis - / O emotie... o amortire.../ E toamna... mi-au dat de scris...".
Sigur ca toamna ne face mai melancolici. Sfarsitul toamnei, insa, are farmecul sau aparte. Pentru ca este perioada lui "cum ar fi fost daca...", o melanholie te invadeaza incet si sfarseste prin a te locui pana iarna, tarziu. Daca la inceputul toamnei amintirile sunt cele ale copilariei (mirosul podelelor de lemn date cu petrosin, in prima zi de scoala, ori mirosul unic al manualelor nou-noute, ori aroma dulceaga a sucului de rosii fiert de mama in bain-marie), la sfarsit de anotimp, lucrurile se schimba... chiar simpla "cadere pe ganduri" are alte intelesuri... esti mai atent la vestile proaste decat la cele bune... Chiar! Ati observat ca toamna vestile sunt mai proaste ca niciodata? Daca la inceput de septembrie mai tanjesti dupa o plaja goala, in octombrie-tarziu perspectiva de a ramane cat mai mult cu tine insuti nu te mai ingrijoreaza. E frig, se intuneca devreme, se inmultesc noroaiele orasului si cainii vagabonzi. Se schimba culoarea luminii si umbrele cad altfel pe fetele oamenilor si peste obiectele care ne inconjoara. In noiembrie, ne amintim mai des de parintii ori de dascalii nostri. Lumea e mai putin zgomotoasa, marile bulevarde sunt din ce in ce in ce mai cenusii, iar batranii din cartierul meu sunt imbracati mai saracacios decat sezonul trecut.
Toamna tarziu ies foarte rar din casa. Am teama de frig si umezeala poate tocmai pentru ca sunt nascut in noiembrie... un noiembrie sarac, de an 1954. Mama imi povesteste ca painea si alte alimente erau "cartelate", iar ea, in timpul