In principiu, alegerile uninominale sint foarte bune, insa acestea de la noi, prin actuala modalitate de impartire in colegii, au un caracter cel putin ciudat. Si asta pentru ca par un fel de alegeri orasenesti. Competitia nu mai este in primul rind intre partide, batalia ducindu-se, de fapt, intre candidatii din aceste colegii. Prin urmare, aspirantii la fotoliul de parlamentar incearca acum sa-si convinga vecinii din cartier sa-i voteze, aducindu-le aminte ca au locuit prin zona, ca au facut gradinita la coltul blocului ori ca, atunci cind mergeau la liceu, treceau cu autobuzul prin zona. Practic, vom avea niste parlamentari de cartier, alegerile generale avind, de fapt, o miza mai mica decit la alegerile locale - pentru Primaria Municipiului, de exemplu, cind candidatii trebuia sa convinga un oras intreg, nu doar un sfert din el.
Ma intreb cum ii vor reprezenta cei care vor ajunge in Parlament pe cei datorita carora au ajuns acolo. Deputatul de Obor, de exemplu, va da o lege a Oborului, asa cum vroia deputatul Gabriel Sandu sa faca o lege a Brailei acum patru ani? Dar oare deputatul de Brailita va colabora cu cel de Radu Negru sau se vor ataca pe holurile Casei Poporului?
La fel de bizar pentru acest tip de alegeri este ca fiecare dintre candidati incearca sa faca pentru locuitorii din colegiul in care candideaza ceea ce nu au facut partidele din care fac parte pentru toti locuitorii Brailei. Fiecare isi indreapta atentia strict spre cartierele de la care asteapta voturi. Ceva la modul "nu ma mai intereseaza cum arata cartierul Hipodrom, important e sa plantez eu niste balansoare in Mogador". Interesanta, de exemplu, initiativa fostului candidat dr. Dan Sabau, care vroia sa deschida un cabinet medical pentru saracii din colegiul lui. Ceilalti saraci, sa fie sanatosi! Apropo, acum, ca a fost debarcat de pe listele partidului, va mai infiinta a