» Indicii care arata la ce "pret" iti imprumuta bancile bani intre ele au ajuns saptamana aceasta la valori greu de imaginat la inceputul anului. Cresterea a lovit direct buzunarul unora dintre romanii care au avut de platit rate consistente la banci.
Robor a fost pana acum cateva zile un personaj cvasi-discret in viata romanului de rand. A stat pitit printre randurile scrise marunt din contractele de credit fara sa dea semne ca are gand si putere sa-i arda la punga pe cei cu rate pe la banci. De ce discret? Pai, ganditi-va un pic: stiti cum se calculeaza dobanda pe care trebuie sa o platiti la imprumut? (Am intrebat vreo trei-patru amici si toti mi-au raspuns: NU!) Daca e o dobanda fixa, nu aveti grija indicelui.
Cum insa putine sunt bancile care mai au astfel de dobanzi, sunt mari sanse sa va aflati printre clientii cu dobanzi variabile. In acest caz, fie sunteti complet la cheremul bancii, prin formularea "dobanda va fi modificata in functie de conditiile pietei", fie sunteti legati de o piatra de moara ceva mai usor de carat: un indice cu nume ciudat, ROBOR, care, in ultimele doua saptamani, a iesit la drumul mare si a bagat in sperieti oamenii cu rate la banci.
Sa cunoastem impricinatul. ROBOR (acronim de la Romanian Interbank Offer Rate) e un copil al pietei banilor nascut din obsnuinta, sau, daca vreti, nevoia bancilor, de se imprumuta intre ele pentru diverse operatiuni. Cum pe lumea asta orice are un pret, si pentru imprumuturi trebuie platit ceva: asta e dobanda. In dimineata fiecarei zi lucratoare, 10 banci selectate de Banca Nationala, de regula cele mai importante, se aduna la un fel de taraba imaginara (de fapt, totul se face la telefon sau computer) ca sa negocieze "pretul" imprumuturilor.
In limbajul bancherilor asta se cheama sedinta de fixing. Bancile care au bani de dat cu imprumut spun cati bani au, pe ce ter