Frontul pentru Eliberarea Animalelor (ALF) defineşte un grup de activişti care luptă împotriva abuzului contra animalelor. Sursa: editing.org.uk
Fără membri înregistraţi şi fără conducere, organizaţia a fost inclusă de Departamentul de Stat al SUA pe lista grupărilor teroriste internaţionale. Potrivit datelor ALF (Animal Liberation Front), organizaţia este prezentă în 38 de state ale Globului, existând zvonuri că ea ar opera şi în România.
Obiectivul pe termen lung al militanţilor este de a forţa companiile care abuzează animalele să îşi înceteze activitatea. Celulele grupării funcţionează separat una de cealaltă, iar "oricine este de acord cu principiile organizaţiei poate acţiona în numele ALF".
Majoritatea acţiunilor ALF exclud violenţa, dar sunt şi cazuri în care, după ce animalele au fost eliberate, laboratoarele şi fermele în care erau au fost arse din temelii. Mai mult, sunt numeroase cazurile în care activiştii au incendiat magazine de blănuri. Astfel de acţiuni au loc când unităţile respective sunt închise, pentru a nu provoca pierderi de vieţi omeneşti. Unul dintre militanţii ALF a anunţat şi motivul acestor acţiuni violente: "Uneori, când doar iei animalele şi nu faci nimic altceva, probabil că nu este un mesaj suficient de puternic", declara un activist pe site-ul No Compromise.
"Animalele nu trebuie considerate o proprietate". Acesta este crezul principal al grupării, care consideră că industriaşii şi oamenii de ştiinţă nu au dreptul de a dispune de soarta unor fiinţe vii. ALF eliberează animale din spaţiile în care sunt exploatate şi torturate şi le plasează în locuinţe unde sunt îngrijite.
De 50 de ani
La începutul anilor '60, în Marea Britanie se pun bazele “Asociaţiei Sabotorilor de Vânătoare” (HSA). Scopul HSA era sabotarea vânătorilor prin lansarea de mirosuri false, dist