Supa de rosii cu smantana si busuioc
Ingrediente (pentru 4 portii): 1,5 kg rosii, 1 ceapa, 2 linguri unt, 30 g faina, 1/2 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 3 fire de cimbru, sare, piper proaspat macinat, zahar, boia dulce, 200 g smantana, 3 fire de busuioc sau de patrunjel verde.
Mod de preparare: * Se spala rosiile, se indeparteaza pedunculul si se taie in patru. Ceapa curatata se toaca marunt. * Se incinge untul intr-o oala mai mare si se dunstuieste ceapa, la foc potrivit, pana ce devine sticloasa. Se adauga faina si se prajeste si ea, amestecand intruna. Se adauga rosiile si zeama concentrata - putin cate putin - amestecand in continuare. * Se spala cimbrul, se zvanta, se incorporeaza, impreuna cu sarea si putin piper in supa, care se lasa sa fiarba circa 10 minute, cu capac, la foc mic. * Se trece supa printr-o sita si se gusta de sare, piper, zahar si boia. * Se clateste busuiocul, se zvanta, se rup frunzulitele si se taie fasii subtiri. * Se toarna supa in farfurii incalzite, se pune deasupra putina smantana, se presara busuiocul si putina boia si se serveste imediat.
Galuste de franzela cu papricas de ciuperci
Ingrediente (pentru 3-4 portii): Pentru galuste: 5-6 chifle din ziua precedenta, 2 prize de sare, 1/4 l lapte, 1 ceapa, 1 legatura patrunjel verde, 2 linguri unt, 3 oua, piper proaspat macinat, nucsoara rasa, eventual putina faina. Pentru papricas: 400 g ciuperci, 1 ceapa, 1 lingura unt topit, 100 ml zeama de legume (Knorr+apa), 200 g smantana, putin amidon pentru legat sosul.
Mod de preparare: * Galustele: Se taie chiflele felii si se amesteca cu sarea. Se-ncinge laptele, se toarna peste ele si se lasa 30 de minute sa se patrunda. * Se curata ceapa si se taie marunt. Se toaca patrunjelul spalat si zvantat si se caleste impreuna cu ceapa in untul incins. * Se amesteca feliile de chifle cu ceap