Bancile dau faliment, bursele cad, oamenii isi pierd casele si slujbele. Exista o multime de efecte indirecte care iti pot face si tie viata grea: inflatie, un curs de schimb volatil, crestere a ratelor la imprumuturi, crestere a preturilor, picajul investiilor la bursa, samd.
Uite ce poti face ca sa treci cu bine de criza:
1. Nu dramatiza. Nu te panica. Perioadele de criza sunt normale, si apar ciclic, la 5-7 ani. E adevarat ca uneori crizele sunt mai puternice, insa ele sunt o componenta obisnuita a vietii si le vei intalni des intr-o economie capitalista.
Chiar daca televiziunile si ziarele vorbesc despre dimensiunile apocaliptice ale crizei, trebuie sa ramai calm. Peste cateva luni, un an, vor avea un alt subiect dramatic de tratat si toata lumea va fi uitat de criza.
2. Asteapta. Chiar daca pare o perioada buna pentru specula, fie la bursa, fie in imobiliare, daca nu esti profesionist asteapta pana e clar ca piata isi revine ca sa faci o achizitie.
Poate ca nu vei atinge potentialul maxim de castig, dar nici nu risti sa iti pierzi banii exact cand ai mai multa nevoie de ei.
Nu te arunca sa cumperi doar pentru ca poti si pentru ca preturile au scazut. S-ar putea sa mai treaca ceva timp pana se atinge minimul absolut. Pana atunci, vei avea multe nopti nedormite si multi bani blocati pentru cine stie cata vreme.
3. Nu te imprumuta la limita. Sfatul e valabil pentru orice perioada, insa cu atat mai important in criza.
Asigura-te ca imprumuturile reale nu depasesc 50% din veniturile tale, chiar daca poti pacali bancile sa te crediteze mai mult. Nu-ti baza imprumuturile pe cresteri iluzorii de salariu si alte potentiale castiguri, ci doar pe veniturile sigure si deja existente.
Citeste restul Ghidului de supravietuire pe solvabil.ro. Bancile dau faliment, bursele cad, oa