Semnatul actelor pare să le fi deschis apetitul pentru literatură.Liderii politici, dar şi funcţionarii-cheie din administraţie spun că s-au apucat de literatură din pasiune, dar şi pentru că au mesaje importante de transmis urmaşilor. Un scriitor cu vechime este senatorul ieşean Ion Solcanu. Acesta a publicat de-a lungul timpului 10 volume, majoritatea monografii istorice. „Scrisul este pentru mine o necesitate interioară. Simt că las astfel ceva concret în urma mea. Toţi suntem simpli trecători prin lume, dar o carte reflectă un crâmpei din istoria noastră”, spune Ion Solcanu. Acesta afirmă chiar că va părăsi politica pentru a se dedica total scrisului.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, PSD-istul Constantin Simirad a scris în ultimii zece ani 11 volume de proză. „Sunt un analist al firii omeneşti. Tot ce văd interesant în jurul meu mi se pare subiect de tabletă. Toate cărţile le-am structurat în capitole mai mici, sub forma unei tablete cu subiect independent, pentru a fi mai uşor de citit”, povesteşte Simirad.
Acesta se laudă cu dexteritatea la scris: produce cam o tabletă pe oră. „Scriu de mână şi apoi le dau apropiaţilor să le culeagă la calculator, căci zgomotul tastelor de la calculator îmi distrage atenţia”, adaugă Simirad.
În schimb, senatorul independent Neculai Apostol este co-autorul unui tratat de avicultură. „Cred că experienţa mea le poate fi de folos celor care vor să facă afaceri în această ramură a agriculturii. Tinerii trebuie să aibă în jurul lor şi persoane cu experienţă, nu numai teoreticieni”, povesteşte Neculai Apostol. Acesta este acţionarul unui grup de firme care se ocupă cu industrializarea cărnii.
Filosofie şi pescuit, într-un singur volum
Şeful Direcţie Agricole Iaşi, Constantin Aruştei, se pregăteşte să lanseze un volum în care a îmbinat filosof