Miniştrii de externe din statele membre ale Alianţei, care se vor reuni în decembrie, nu vor da mari speranţe oficialilor de la Kiev şi Tbilisi.
Ucraina şi Georgia au şanse mici să facă, în decembrie, un pas important spre aderarea la NATO, mai multe state europene temându-se că extinderea Alianţei ar putea tensiona relaţiile cu Moscova, relevă France Presse. Ipoteza unei noi amânări a includerii celor două ţări în Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP) este întărită de afirmaţiile noului ambasador al Statelor Unite la NATO, Kurt Volcker.
Diplomatul american a declarat, ieri, că un acord privind aderarea celor două foste republici sovietice „este dificil de anticipat“ la reuniunea ministerială din ultima lună a acestui an. Volcker a precizat însă că ţările europene rămân ataşate viziunii de extindere a Alianţei. „Ar fi o eroare dacă am considera dezbaterea actuală drept o scădere a ataşamentului faţă de această viziune. Este mai mult o problemă de procedură“, a explicat Volcker.
Miniştrii de externe ai statelor membre NATO se vor reuni la Bruxelles, în decembrie, pentru a reexamina problema acordării Ucrainei şi Georgiei a statutului oficial de candidate la aderare, refuzată la summitul de la Bucureşti, din aprilie.
Două tabere în sânul Alianţei
Cei 26 de aliaţi sunt împărţiţi în două tabere. Includerea celor două ţări în MAP este susţinută de Statele Unite, dar Franţa şi Germania consideră că, deşi primirea în Alianţă a celor două aspirante va ajuta la stabilizarea acestora, decizia ar putea accentua tensiunile în relaţia cu Moscova. În plus, conflictul din vară cu Federaţia Rusă a confirmat instabilitatea regiunii Caucazului şi a evidenţiat riscurile acceptării ca partener a regimului de la Tbilisi. „Aderarea Ucrainei şi Georgiei nu este de actualitate şi nici în interesul Europei sau al relaţiilor sa