Singurul hotel de şapte stele din lume, Burj al Arab, din Dubai, îşi îmbracă paturile cu lenjerie produsă de o firmă din Sighişoara. Sursa: Cosmin Marinescu
Numele grele şi scumpe din industria hotelieră din toată lumea apelează la o firmă românească pentru producerea aşternuturilor fără cusur, albe, în care să-şi răsfeţe clienţii pentru câteva mii de euro pe noapte. Calitatea germană se îmbină perfect cu mâna de lucru românească la Parat Ro, o firmă din Sighişoara, al cărei profit este asigurat, în mare parte, de „milităria“ nemţească impusă: produse cu „zero defecte“.
Politica firmei veghează atent ca muncitorii să nu scape din vedere secretul reuşitei nemţilor în afaceri: atenţia „deosebită“ pentru fiecare detaliu şi respectarea termenilor de producţie.
Clienţii pretenţioşi, printre care cel mai luxos hotel din lume, Burj al Arab, din Dubai, dar şi lanţul Hilton sau vasele de croazieră, aştern lenjerii făcute de o mână de muncitori români, care trebăluiesc la maşinile de cusut, în două schimburi pe zi. Randamentul ridicat, precum şi managementul inteligent al calităţii sunt supravegheate atent de directorii firmei, care au început afacerea în 1998, cu doar trei angajaţi.
Mama Germania, mulţumită de calitate
Comenzile ajung în Sighişoara prin firma-mamă din Germania, care poartă acelaşi nume. În zona industrială a oraşului, hala de producţie Parat Ro dă gata, o dată pe săptămână, câte o comandă care ia drumul nemţilor spre distribuţie. Pentru a ridica standardele, germanii sau oferit să şcolarizeze muncitorii români, iar lucrul lor este analizat prin vizite dese la Sighişoara. „În ’98 am început cu trei angajaţi. Avusesem atunci o delegaţie în Germania, unde am primit oferta de a coase aceste plăpumioare şi lenjerii pentru pat.
A fost foarte greu, pentru că, odată întorşi, trebuia să angaj