Cancerul de col uterin este una dintre afecţiunile cele mai frecvente printre femeile din România. Pentru a nu ajunge în situaţia de a dezvolta o astfel de afecţiune, este bine ca în fiecare an femeile să facă un test simplu, numit Babeş-Papanicolau. Denumit şi frotiul Papanicolau, testul Babeş-Papanicolau este folosit pentru a identifica din timp modificările celulare anormale de la nivelul cervixului (colul uterin) susceptibile de a degenera în cancer. Un rezultat anormal la acest test nu este neobişnuit, deoarece în mod normal celulele din cervix se modifică în permanenţă.
Între 5 şi 10 la sută din femeile care fac anual testul obţin un rezultat anormal, dar numai un procent mic al testărilor relevă modificări care ar putea evolua spre cancer de col uterin. O mare parte a testelor anormale sunt provocate de infecţii virale – infecţia cu papilomavirusul uman (HPV) este cea mai frecventă - cu bacterii, fungi sau protozoare (Trichomonas).
De asemenea, modificările naturale ale celulelor din colul uterin (vaginita atrofică), ce apar la menopauză, pot influenţa testul. În general, modificările celulare revin la normal, în mod spontan sau după ce infecţia s-a vindecat.
Uneori însă, modificările celulelor colului uterin care dau un test Papanicolau anormal şi care nu sunt tratate pot evolua spre stadii precanceroase sau canceroase. Spre exemplu, anumite tipuri de HPV care au un risc crescut (în special tipurile 16 şi 18) au fost asociate cu dezvoltarea cancerului de col uterin. Modificările celulelor cervicale progresează lent şi este nevoie de mulţi ani pentru a deveni celule canceroase, însă celulele din colul uterin au o probabilitate mai mare decât majoritatea celulelor din organismul uman de a suferi modificări maligne.
Clasificarea rezultatelor
Potrivit specialiştilor în ginecologie de la Amer