Există melamină în alimentele din România? „Dumnezeu ştie!”, a fost răspunsul unuia dintre specialiştii în chimie alimentară pe care i-am întrebat. După depistarea în China a laptelui Există melamină în alimentele din România? „Dumnezeu ştie!”, a fost răspunsul unuia dintre specialiştii în chimie alimentară pe care i-am întrebat. După depistarea în China a laptelui contaminat cu melamină - o răşină toxică, cancerigenă, folosită pentru a „păcăli” testele de calitate nutritivă a laptelui -, ţările din Uniunea Europeană suflă şi în iaurt.
Un mare producător britanic de dulciuri – care deţine în România unele dintre cele mai mari firme de ciocolată - a retras 11 sortimente de ciocolată de pe pieţele din Taiwan, Hong Kong şi Australia, după ce testele au arătat că acestea conţineau melamină. O mulţime de alte state au depistat urme de melamină în produse alimentare pe care le-au interzis de la comercializare. Chiar şi în ţara vecină României, Ungaria, au fost interzise astfel de alimente.
Descoperirea nu a venit însă în urma unor revelaţii divine, ci în urma unor teste cât se poate de pământeşti, efectuate de instituţii obligate să se ocupe de siguranţa alimentară a cetăţenilor lor.
Autorităţile din România susţin că veghează conform directivelor Comisiei Europene şi că au demarat o serie de controale în căutarea unor compuşi dăunători. Dar cum până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii, este foarte posibil ca multinaţionalele care ar putea fi prinse cu musca în lapte să intre oricând pe firul unor eventuale testări şi să anuleze, în surdină şi în bunul obicei balcanic, orice eventuală interdicţie de la comercializare.
Altfel, cum se poate explica faptul că, la mai bine de o lună de la apogeul scandalului izbucnit în China, instituţiile abilitate n-au descoperit nici urmă de melamină în râurile de lapte şi miere care curg î