„Gomorrah“, cartea scrisă de jurnalistul italian Roberto Saviano, este o radiografie exactă a clanurilor mafiote din Napoli. Furioşi din cauza dezvăluirilor făcute de Saviano, capii clanului Casalesi au ordonat uciderea autorului până la Crăciun, potrivit unui informator al poliţiei. Într-o industrie a filmului care a dat capodopere inspirate din viaţa adevărată a mafioţilor, ce a putut scrie Saviano astfel încât să atragă asupra sa furia temutului clan? Cartea dezvăluie detalii din acţiunile organizaţiei mafiote Camorra, în special ale clanului din Casal di Principe, în suburbiile oraşului Napoli, unde a crescut Saviano. Tatăl său, doctor, a fost bătut cu bestialitate şi nevoit să se ascundă luni de zile pentru că a îndrăznit să trateze un om rănit de un mafiot la ordinul capilor Camorrei.
Saviano a văzut primul om ucis în stradă pe când avea 13 ani. A studiat filosofia la Universitatea din Napoli, dar a ales meseria de jurnalist ca să poată scrie despre “caracatiţă”. Şi totuşi, respectând deontologia meseriei sale, el nu a ieşit în evidenţă mai mult decât ceilalţi colegi care scriau despre acţiunile Mafiei.
În carte, însă, Saviano a dau frâu liber sentimentelor, dezvăluind adevărata faţă a Mafiei, crudă şi fără urmă de umanitate, ceea ce a captat imediat atenţia. Cartea s-a vândut în aproape două milioane de exemplare şi a fost tradusă în 32 de limbi. Napolitanii, care se resemnaseră în faţa tentaculelor caracatiţei, s-au trezit parcă dintr-un coşmar şi l-au susţinut pe Saviano cu simpatie.
Contraatacul Camorrei
Chiar mafioţi angajaţi ai clanului au dovedit simpatie pentru tânărul jurnalist şi l-au mai aprovizionat cu noi informaţii. Dar clanul s-a simţit mai ameninţat decât de carabinieri. De la începutul anului, Camorra lansase o serie de asasinate ca să ştie cine e “naşul”, culminând cu uciderea a şase i