In perioada 29-31 octombrie, la Bucuresti va avea loc prima editie a Festivalului International de Literatura - Rewriting the Map of Europe our Private Wars. Trei zile in care cititorii vor avea ocazia sa intilneasca 5 invitati din strainatate – Attila Bartis, Gyorgy Dragoman, Wojciech Kuczok, Philip O Ceallaigh si Juli Zeh – carora li se alatura 11 scriitori din Romania: T.O. Bobe, Filip Florian, Florin Lazarescu, Dan Lungu, Mitos Micleusanu, Cezar Paul-Badescu, Simona Popescu, Costi Rogozanu, Ana Maria Sandu, Lucian Dan Teodorovici si Elena Vladareanu.
Re-writing...
De ce re-writing? Pentru ca lumea romanelor lui Attila Bartis, atit de personala si totusi recognoscibila, nu este altceva decit o rescriere a unui trecut „de-geografizat"; pentru ca Regele alb al lui György Dragomán, o adevarata lectie de literatura, cum s-a spus, retraseaza granitele aceleiasi lumi, dar o face cu totul „altfel"; pentru ca Mizeria, romanul lui Wojciech Kuczok, muta aceeasi geografie simbolica in spatiul trecutului polonez; pentru ca Philip Ó Ceallaigh, un Irishman in Bucharest, prinde in paginile sale o Europa de Est fascinanta prin chiar faptul ca e vazuta cu detasarea unui alien; pentru ca Juli Zeh si-a petrecut atitia ani in aceeasi Europa de Est, iar romanele ei ne trezesc senzatia unui déjà vu straniu... Toti scriitorii pe care i-am invitat la acest Festival rescriu granitele unui trecut comun, si o fac intr-o Europa care e in plina rescriere. Sint scriitori tineri care incearca sa „stabilizeze" granitele unui Wonderland in continua miscare, si o fac recuperind o harta comuna, cea a trecutului.
Am conceput acest eveniment din dorinta de a aduce impreuna, timp de trei zile, acesti scriitori, impreuna cu gazdele lor din Romania. Ne dorim in primul rind sa dam nastere unui dialog intre scriitorii romani si invitatii lor. Diversitatea este conceptul ce sta