Numărul de restaurante din ţară s-a dublat în ultimii 2-3 ani. Cele mai căutate sunt în continuare localurile tradiţionale. Gătim din ce în ce mai rar, iar proprietarii restaurantelor recunosc că afacerea le merge din plin. Românii iau masa în oraş la orice oră, mai ales din nevoia de a socializa. Unul din trei români merge să ia masa la restaurant cel puţin o dată pe lună. Dacă în urmă cu câţiva ani se mergea la cârciumă doar la ocazii speciale sau duminica, acum din ce în ce mai mulţi români ajung să mănânce în oraş aproape seară de seară.
Cele mai aglomerate ore în restaurantele bucureştene sunt seara, între 18.00 şi 21.00, spun reprezentanţii localurilor, însă din ce în ce mai mulţi români au început să iasă şi la prânz în oraş. Vineri, la ora 12.00, la restaurantul City Grill din zona Aviatorilor din Capitală, erau doar două mese libere.
Proprietarii restaurantelor recunosc şi ei că afacerea merge tot mai bine. Potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown, între 2003 şi 2006, cifra de afaceri înregistrată de restaurante a crescut în medie cu peste 30% pe an. Cei implicaţi în industrie cred că numărul de clienţi aproape că s-a dublat în ultimii 4-5 ani. În medie, românii iau masa la restaurant de 2,8 ori pe lună, iar tinerii depăşesc cu mult această frecvenţă, dacă luăm în considerare şi restaurantele de tip fast-food. Diferenţe apar în cazul cuplurilor tinere.
Dacă tinerii necăsătoriţi ajung des la restaurant sau mănâncă pe fugă în oraş, 90% din cei aşezaţi la casa lor consideră gătitul în bucătăria personală o importantă parte din cultura proprie. Principalele motive pentru care ajungem să mâncăm mai des la restaurant decât acasă sunt lipsa timpului disponibil pentru prepararea mâncării în propria bucătărie şi nevoia de socializare. Studiile arată că tinerii ies cel mai des în oraş pentru a se întâlni cu pr