Marjele de castig din creditare, adica diferentialul dintre dobanda ceruta de banci la imprumuturi si cea oferita la economii, s-au ingustat dramatic anul acesta, ajungand in august la o medie de 3,05 puncte procentuale, conform datelor BNR.
La inceputul anului, marja de dobanda la lei era cu 2,5 puncte procentuale mai mare fata de nivelul din august, in timp ce la euro marja de dobanda era mai mare cu aproape un punct procentual, in cazul clientilor persoane fizice ai bancilor.
"Bancile vor avea de pierdut in conditiile in care dobanzile la depozite au fost majorate continuu pentru a atrage lichiditati, in timp ce dobanzile la credite nu au putut fi majorate in aceeasi masura, existand presiunea concurentei", a declarat Jean Pierre Vigroux, Managing Partner la compania de consultanta Mazars, al carei portofoliu de clienti include si banci.
Dobanda anuala la depozitele in lei constituite de populatie a urcat pana la 10,67% in august, ceea ce inseamna mai mult cu peste patru puncte procentuale in decurs de un an. In acelasi timp, dobanda la euro a ajuns la 4,66%, mai mult cu 1,3 puncte procentuale fata de august 2007.
Pe partea de creditare, bancile nu au operat majorari de dobanda la fel de semnificative. Rata anuala de dobanda ceruta de institutiile de credit populatiei la imprumuturile in valuta a ajuns la 7,73%, la un nivel chiar mai jos fata de anul trecut, cand nivelul era de 7,78%
Cea mai vizibila crestere de dobanda in luna august a fost inregistrata de creditele in lei acordate populatiei, pana la nivelul de 13,7%, fata de 13,23% dobanda anuala medie din luna precedenta.
Totusi, scumpirea finantarii pentru consumul populatiei nu a fost corelata cu o incetinire abrupta a soldului creditului de consum in lei acordat de banci clientilor persoane fizice.
Soldul creditului de retail acordat de banci in moneda national