Combinaţia de grăsimi modificate chimic şi zaharuri rafinate afectează în mod grav sănătatea organismului, mai ales în cazul unui consum cronic.
Bun bun, "baton cu ciocolată şi alune 40 g” este un produs care are printre ingredientele principale margarina (grăsime vegetală hidrogenată). Acest tip de grăsime este foarte periculoasă pentru sănătatea organismului, afectând în mod special sistemul cardiovascular şi funcţiile hepatice. Margarina este de fapt o grăsime a cărei structură a fost modificată prin procedee chimice, astfel încât să poate fi solidificată. Organismul uman nu poate descifra acest nou produs, astfel încât este dat peste cap.
Pe lângă cantitatea mare de margarină, produsul conţine şi foarte mult zahăr rafinat. Acesta epuizează funcţia pancreatică din cauza efortului de a elimina mai multă insulină într-un timp scurt, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Combinaţia de grăsimi hidrogenate cu zaharuri rafinate imprimă produsului o valoare energetică foarte ridică, din această cauză, supraponderalii şi obezii trebuie să evite consumul batonului. Mai mult, este interzisă comercializarea acestui produs în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, pentru că nu corespunde prevederilor Legii nr. 123/2008.
Alergicii la alune, soia şi cei cu intoleranţă la lactoză trebuie să testeze reacţia organismului înainte de a consuma acest produs. Persoanele care suferă de celiachie (intoleranţă la lactoză) nu trebuie să consume deloc batonul. În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor cardiaci, hepatici, renali, celor cu gută, alergicilor, celor cu afecţiuni dermatologice, celor cu sindrom metabolic