Ambasadorul Cehiei la Bucureşti analizează priorităţile ţării sale la preşedinţia UE. Cu trei luni înainte ca ţara sa să preia preşedinţia UE, Petr Dokladal, ambasadorul Cehiei la Bucureşti, vorbeşte despre provocările şi ambiţiile mandatului. Adevărul: Cehia va prelua la începutul anului viitor preşedinţia UE. Care vor fi priorităţile agendei, în condiţiile în care curentul eurosceptic pare tot mai puternic în ţara dvs.?
Petr Dokladal: Preşedinţia UE este o foarte mare provocare pentru noi. Am început pregătirea administrativă cu circa doi ani înainte, cu acţiuni coordonate împreună cu Franţa, care se află acum la preşedinţia UE, şi cu Suedia, al cărei mandat va începe în al doilea semestru al anului viitor. Priorităţile mandatului Cehiei vor fi influenţate şi de ultimele evoluţii care au loc în lume, la care UE trebuie să reacţioneze.
Este vorba în primul rând de criza financiară şi de conflictul din Caucaz. Nu putem exclude că, pe mandatul nostru, vor apărea şi alte provocări, mai ales că nu se ştie precis dacă şi când va intra în vigoare Tratatul de la Lisabona.
Principalele trei priorităţi vor fi, probabil, crearea unei Europe competitive, care va acorda atenţie elaborării de politici noi, fără de care cu greu putem depăşi consecinţele crizei financiare; problema securităţii energetice; impulsionarea dezvoltării în Balcanii de Vest. Vom sprijini, de asemenea, ideea unui parteneriat cu ţările din Europa de Răsărit.
Ţara dvs. se află printre statele care nu au ratificat Tratatul de la Lisabona. Cum credeţi că se va rezolva impasul, ţinând cont că preşedintele Vaclav Klaus are cu totul alte opinii decât premierul Mirek Topolanek?
Aşteptăm în continuare decizia Curţii Constituţionale în privinţa ratificării Tratatului. Confruntarea de păreri pe plan politic de la Praga nu este atât de puter