Criza financiara va ieftini cu 25% companiile romanesti pentru fondurile de private equity, depreciere care va reprezenta insa o oportunitate pentru fondurile dispuse sa investeasca, dar si o amenintare pentru profitul fondurilor care urmeaza sa isi marcheze exiturile.
"Multiplii de evaluare a companiilor vor cobori cu pana la 25%, scadere care nu se poate compara insa cu deprecierea mult mai abrupta suferita de piata de actiuni. Anul viitor va fi un an dificil pentru oricine va vinde. Cine vrea sa vanda in 2009 trebuie sa se astepte la o evaluare a companiei la nivelul de sase ori EBITDA, fata de anul trecut cand ar fi obtinut un multiplu de opt ori al EBITDA", a declarat pentru Ziarul Financiar Robert Luke, directorul general al companiei spaniole de investitii private GED si presedintele Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Sud- Estul Europei (SEEPEA).
Impactul crizei financiare asupra investitiilor de tip private equity trebuie analizat pe doua niveluri, in functie de ce parte a baricadei se situeaza fondul de private equity: a cumparatorului sau a vanzatorului.
"Daca o companie are nevoie de investitii sau de capital de crestere, fondul de private equity este singura sursa de finantare acum cand bancile au scumpit si limitat drastic creditarea. Nici Bursa nu mai ofera o alternativa viabila de finantare, in contextul actualelor corectii. Investitiile de tip private equity sunt pe termen lung si mare parte din fondurile active in regiune au fost recent ridicate, astfel ca au resurse consistente de investit pentru urmatorii ani", a explicat Luke.
Reversul medaliei il reprezinta fondurile care au in portofoliu destul de multe companii, cat sa nu mai fie interesate de noi investitii, ci de exituri.
"Impactul crizei depinde foarte mult de etapa de dezvoltare in care se afla fondul de private equity. De exemplu, A