Muzeul Brailei a gazduit, ieri, sarbatoarea "Ziua marelui NU" a Comunitatii Elene din Braila. Presedintele organizatiei, avocatul Haralambie Caravia, a prezentat semnificatia momentului 28 octombrie 1940, cind Grecia s-a opus invaziei fasciste si a reusit timp de sapte luni sa tina piept atacurilor venite din patru tari: Germania, Italia, Albania si Iugoslavia. Alocutiunea s-a incheiat cu amintirea unor declaratii ale oamenilor politici importanti ai vremii referitoare la opozitia grecilor in fata nazistilor. Despre contributia uriasa a grecilor la dezvoltarea Brailei a vorbit directorul muzeului, prof. univ. dr. Ionel Candea, care a evidentiat faptul ca multe dintre personalitatile Brailei aveau origini duble, romanesti si grecesti. Intre aceste personalitati au fost amintiti Panait Istrati, Dumitru Panaitescu Perpessicius, Anton Dumitriu, Vasile Bancila. De asemenea, a amintit si contributia importanta a guvernului elen la reabilitarea muzeului, contributie care s-a ridicat la 76.000 de dolari in anul 2000.
A urmat prezentarea editurii elene din Romania, "Omonia", care a tiparit pina acum 80 de titluri in 18 ani de existenta, toate fiind carti care apartin culturii grecesti, contemporane sau clasice. Cea mai noua publicatie a editurii este volumul semnat de Ariadna Camariano-Cioran, "Relatiile romano-elene, studii istorice si filozofice, secolul XIV - XIX", care inca nu a aparut in librarii. Apoi, prof. univ. dr. Ionel Candea a prezentat activitatea editurii "Istros", infiintata in 1995 si care a tiparit 148 de titluri stiintifice in marea lor majoritate. Au fost prezentate citeva titluri din 2008 si doua volume despre comunitatea greaca, editate in 2004.
La manifestare a fost prezenta si vicepresedintele Consiliului Judetean, Giana Patrascu, alaturi de vicepresedintele Comunitatii Elene din Romania si reprezentantul comunitatii in Parlament,