După opt ani petrecuţi la Casa Albă, Bush lasă în urmă o Americă slăbită şi contestată până şi de aliaţi, precum şi o criză financiară care afectează deja întreaga lume. Sursa: Reuters
1 /.
Preşedintele american Bush lasă succesorului său o moştenire complicată: războaiele din Irak şi Afganistan, dosarul nuclear iranian, economia într-o stare jalnică. Democratul Barack Obama sau republicanul John McCain vor prelua frâiele unei superputeri slăbite, cu serioase semne de întrebare despre propriile-i forţe şi cu o influenţă disputată în întreaga lume, inclusiv de către aliaţii cei mai apropiaţi, relatează AFP.
„Leadershipul moral şi competenţa Statelor Unite în luarea deciziilor potrivite vor continua să fie subiecte de dispută, atât în interiorul frontierelor americane, cât mai ales în afara acestora“, apreciază Institutul pentru Studiul Diplomaţiei (ISD), un grup de lucru al Universităţii Georgetown. „Respectul va fi recâştigat numai prin manifestări clare de competenţă“ ale noului preşedinte, subliniază ISD într-un studiu asupra provocărilor cu care se va confrunta noua administraţ ie de la Washington.
Misiuni pe termen lung
Viitorul preşedinte al SUA va găsi un birou ticsit cu dosare nerezolvate. În prim-plan intern, o criză economică fără precedent după cea din 1929, previziuni privind creşterea şomajului şi un deficit bugetar care s-ar putea ridica la 1.000 de miliarde de dolari în 2009. Dacă Bush va organiza un summit mondial asupra crizei financiare, preconizat pentru 15 noiembrie, la Washington, participarea sa se va limita la a creiona revizuirea reglementărilor pieţelor financiare. Greaua punere în practică a reformei va cădea în sarcina succesorului său.
Retragere dificilă de pe două fronturi
Următorul lider de la Casa Albă va fi, de asemenea, nevoit să găsească o cale de a ieşi