Allianz-Tiriac Pensii, care administreaza al doilea fond de pensii obligatorii de pe piata si doua fonduri de pensii facultative, va ajunge la active de un miliard de euro in 2013, adica in cinci ani, afirma directorul general al companiei, Crinu Andanut. El spune ca investitiile care s-au facut pentru dezvoltarea companiei vor fi recuperate in urmatorii zece ani.
"Recuperarea investitiei se va face probabil in 2018, dar depinde de ce se va intampla in anii urmatori. Exista doua tendinte: unii politicieni vor sa inghete contributiile la pensiile obligatorii la 2%, dar pe de alta parte, exista si altii care vor cresterea mai rapida a contributiilor decat s-a prevazut initial. Daca vor creste mai rapid, companiile de pensii vor putea plasa mai bine banii, pentru ca vor avea active mai mari", spune Andanut.
In prezent, contributia la fondurile de pensii obligatorii este de 2% din salariul brut lunar, aceasta urmand sa fie majorata cu 0,5 puncte pe an, pana la 6% in opt ani. Orice schimbare a legislatiei afecteaza planul de afaceri initial al unei companii de pensii, afima seful Allianz-Tiriac.
"Noi ne-am depasit planul initial, de a atrage 800-900 de mii de clienti la fondul de pensii obligatorii, acum avem peste un milion. Dar aceasta depasire s-sa intamplat pe fondul lipsei de statistica, pentru ca nimeni nu stia care este de fapt dimensiunea pietei, institutiile statului nu au stiut sa ne spuna nimic. Dupa campania de aderare, pensiile private au devenit un indicator al numarului de salariati, al pietei gri si al gradului de colectare a contributiilor de asigurari sociale, care este catastrofal. Avem probleme mari de evidenta si colectare, sunt sute de milioane de euro care nu vin la bugetul de stat", sustine Andanut.
In prezent, pentru 13% din cei 4,4 milioane de angajati care au aderat la fondurile de pensii obligatorii inca nu s-a colectat