Instanţa decide mâine dacă alegerile în sistem de vot uninominal vor mai avea loc la 30 noiembrie. Şi tot mâine ar trebui să aflăm numele noului şef al Senatului, a cărui alegere este legată, conform ultimelor scenarii, şi de decizia instanţei.
Curtea de Apel Bucureşti va judeca mâine pe fond cererea PRM de anulare a hotărârii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, stabilind astfel dacă alegerile în sistem de vot uninominal vor avea sau nu loc la 30 noiembrie. Deşi sunt şanse mici ca instanţa să dea o decizie favorabilă PRM, totuşi, în cazul în care o va face, Guvernul anunţa încă din 25 septembrie că este pregătit cu un pachet legislativ ce ar urma să fie adoptat imediat, astfel încât alegerile uninominale să se desfăşoare la termenul deja stabilit. Şi tot marţi, 28, ar trebui să se tranşeze şi şefia Senatului. Deşi PSD a anunţat că în mod "natural" candidatul său ar trebui să fie învestit în această funcţie, şi alte grupuri parlamentare, PNL, UDMR şi PD-L, şi-au propus reprezentanţi. Excepţie face PRM, care însă şi-a anunţat disponibilitatea pentru negocieri în vederea susţinerii unui candidat sau altul. Până în ziua votului însă, în mediul politic circulă o serie de scenarii privind modul în care se va tranşa această situaţie.
SCENARIU 1
Astfel, un prim scenariu leagă strâns şefia Senatului de decizia instanţei de mâine la cererea PRM. În condiţiile în care instanţa ar decide anularea HG privind uninominalul, iar alegerile ar fi împinse până în primăvară, mandatul la şefia Senatului ar deveni mult mai interesant prin prisma duratei sale, de cel puţin câteva luni. În acest context, surse parlamentare spun că, deşi grupul PSD şi-a decis prin vot candidatul, însuşi Mircea Geoană ar putea deveni concurent la această funcţie. Un argument în favoarea acestei teorii ar fi motivaţia refuzului liderului PSD de