Autorităţile nu vor putea să renunţe la investiţiile publice ca să asigure creşterea salariilor în sectorul de stat. Singura soluţie la îndemână rămâne mărirea dărilor. Sursa: Sorin Antonescu
Inconştienţa guvernanţilor români se plăteşte din buzunarul populaţiei. Legea privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor naşte un şir întreg de solicitări de măriri ale salariilor din partea celorlalte categorii de bugetari, care se consideră neglijate de autorităţi. Pentru a le satisface, soluţiile guvernului sunt puţine: fie să împovăreze populaţia cu impozite noi sau mai mari, fie să nu mai investească în drumuri şi autostrăzi, grădiniţe, şcoli, spitale şi teatre, spun analiştii economici.
Oricum, ne putem aştepta deja la inflaţie mai mare şi, implicit, la scăderea nivelului de trai. Premierul Tăriceanu a declarat, sâmbătă, la un post de televiziune, că anul viitor am putea vedea o inflaţie de 10% în urma creşterii salariilor angajaţilor la stat.
Legea buclucaşă a fost aprobată de parlament pe 30 septembrie şi a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la finele săptă mânii trecute. În prezent, guvernul încearcă să ia o decizie prin care să mulţumească pe toată lumea. În acelaşi timp, sindicatele, pregătite de atac prin greve şi proteste, aşteaptă cu sufletul la gură reacţia executivului.
Promisiuni mai mari decât permite un buget sănătos
Calculele oficialilor Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) arată că majorările salariilor cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat necesită suma de 711 milioane de lei pentru lunile noiembrie şi decembrie din acest an, adică 0,14% din produsul intern brut (PIB) al ţării. Pentru tot anul viitor, măsura ne va costa 4,26 miliarde de lei, adică 0,74% din PIB.
Aceste cifre nu reprezintă o tragedie, deoarece bugetul d