Fondul Monetar International (FMI) a ajuns la un acord de principiu cu Ucraina in privinta unui imprumut de 16,5 miliarde de dolari, menit sa diminueze efectele crizei financiare."Programul autoritatilor din Kiev este menit sa suporte intoarcerea Ucrainei la stabilitaea economica si financiara, adresandu-se sectorului financiar si problemelor de solvabilitate, insa punand in acelasi timp accentul si pe reducerea inflatiei", a declarat directorul managerial al Fondului, Dominique Strauss-Ka
Fondul Monetar International (FMI) a ajuns la un acord de principiu cu Ucraina in privinta unui imprumut de 16,5 miliarde de dolari, menit sa diminueze efectele crizei financiare.
"Programul autoritatilor din Kiev este menit sa suporte intoarcerea Ucrainei la stabilitaea economica si financiara, adresandu-se sectorului financiar si problemelor de solvabilitate, insa punand in acelasi timp accentul si pe reducerea inflatiei", a declarat directorul managerial al Fondului, Dominique Strauss-Kahn.
Potrivit lui Strauss-Kahn, Ucraina a ajuns la un acord privind un imprumut ce reprezinta 800% din cota alocat acestei tari. In mod normal, o tara poate fi imprumutata cu pana la 300% din cota sa, care este stabilita in functie de dimensiunea sa in economia mondiala.
"Soliditatea programului intocmit de Ucraina justifica nivelul ridicat de acces la fonduri", a explicat Strauss-Kahn.
De asemenea si Islanda a ajuns, vineri, la un acord similar cu Fondul, in privinta unui imprumut de urgenta in valoare de 2 miliarde de dolari, pentru stabilizarea economiei sale, grav afectata de prabusirea celor mai importante trei banci ale sale.
Pe de alta parte, discutiile cu Ungaria ar putea ajunge la un numitor comun in cursul acestei saptamani, potrivit oficialilor Fondului.
Pe langa aceste eforturi, FMI incearca sa stabilea