Craiova geme de construcţii proiectate anapoda - lipite de blocuri şi care nu respectă aliniamentele, dar autorizate de primărie. În Bănie se construieşte oriunde, cu voia unor funcţionari din primărie, indiferent că e vorba de un parc ori de un spaţiu de câţiva metri pătraţi dintre blocuri. În lipsa unui regulament de urbanism ferm şi a unei legislaţii concrete, angajaţii municipalităţii au avizat până acum aproape orice solicitare de ridicare a unui imobil în Craiova.
Ultimul caz descoperit de Gazeta de Sud este cel al unei clădiri lipite de blocul C8, de pe strada Opanez, după un proiect care nu respectă nici măcar aliniamentul construcţiilor învecinate, aşa cum este prevăzut în Regulamentul de urbanism general, republicat. Amplasarea în aceste condiţii a clădirii a fost însă avizată de funcţionarii publici ai municipalităţii, în august 2008. „Construcţia de pe strada Opanez nr. 9 are destinaţie de locuinţă, este aprobată în regim de parter plus trei niveluri, cu autorizare din 19 august 2008“, a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.
Noul arhitect-şef al municipiului, Mircea Diaconescu, spune că nu va autoriza niciodată o astfel de construcţie. „De fapt, pentru asta am şi venit în primărie: să fac tot ce îmi stă în putere pentru a interzice astfel de construcţii. Încercăm să întocmim noi regulamente de urbanism pe care să le supunem aprobării consiliului local. Conform acestor documentaţii, multe amenajări existente în Craiova vor dispărea“, a afirmat Diaconescu.
Îndrumar de panoplie
Norme de urbanism urmate şi de sancţiuni drastice nu există în cazul construcţiei de locuinţe. Arhitecţii din Craiova vorbesc despre distanţa dintre clădirile cu destinaţie de locuinţă ca despre o informaţie cel mult ajutătoare, şi nu ca despre o normă. „Există un îndrumar care prevede anumite distanţe între imobile, în funcţ