„Eşti sigur că vrei să ştii?” este întrebarea medicului oncolog după o serie de analize care ar putea avea un diagnostic crunt. Cancer. Sursa: Guardian
1 /.
"Este într-adevăr un moment de mare încercare, un moment în care este testată fiecare resursă, un moment în care viaţa pare nedreaptă, un moment în care credinţele, valorile, răbdarea, compasiunea, forţa de a nu renunţa, toate sunt împinse dincolo de orice limită", detaliază psihoterapeutul Laura Radu sentimentele prin care treci atunci când afli un astfel de diagnostic.
Medicii oncologi şi psihoterapeuţi încearcă însă să explice că un astfel de diagnostic nu înseamnă o condamnare la moarte şi că depinde cel mai mult de atitudinea pe care o ai în lupta cu boala, pentru că o stare depresivă este de natură să îngreuneze evoluţia tratamentului.
Astfel, ajutorul psihologic al unor specialişti îţi poate oferi doza de speranţă de care ai nevoie pentru a îndura tratamentele dureroase, care te sleiesc de puteri.
„Acest tip de diagnostic are un impact foarte mare pentru că este o ameninţare la adresa vieţii. Şi atunci, principala afecţiune care apare consecutiv cancerului este modificarea stării emoţionale. Pacientul se poate simţi în diferite moduri. Poate fi speriat pentru că nu ştie ce înseamnă acest diagnostic. Apare starea de incertitudine pentru că nu ştie dacă poate sau nu să fie tratat. Poate fi furios, în sensul: „De ce mi se întâmplă mie?”, „Cu ce am greşit?”. Şi consecutiv, multe alte lucruri, pentru că în funcţie de dispoziţia noastră emoţională relaţionăm cu ceilalţi mai bine sau mai rău”, detaliază Bogdana Bursuc, psiholog clinician.
Lipsa ajutorului psihologic te face mai vulnerabil
Impactul puternic pe care îl are o astfel de veste asupra psihicului unei persoane este confirmat şi de profesorul Daniel David de la Universitate