Analiştii consideră foarte atractive cotaţiile actuale ale titlurilor tranzacţionate la BVB. Prăbuşirea pieţelor de capital ţine investitorii departe şi de bursa românească. Nici perspectiva unor câştiguri pe termen lung nu îi mai motivează. De la începutul anului bursier, acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF) s-au prăbuşit cu nu mai puţin de 85,8%! Capitalizarea bursei de la Bucureşti s-a înjumătăţit, iar titlurile celor mai lichide zece companii s-au ieftinit cu peste 71%.
Cumpărătorii, panicaţi
În aceste condiţii, cotaţiile acţiunilor au ajuns la preţuri mai mult decât atractive. “Se simte lipsa unor cumpărători puternici. Vânzători se găsesc în fiecare zi. Preţurile sunt «super» atractive, dacă ne raportăm la cele din urmă cu un an şi jumătate, şi rămân atractive dacă avem în vedere performanţele economice anticipate pentru 2009“, subliniază Iulian Panait, preşedintele firmei de consultanţă KTD Invest.
Preţurile sunt cu atât mai bune cu cât creşterea economică din ultimii ani a majorat semnificativ activele companiilor listate la bursă. „Investitorii care deţin lichidităţi reuşesc să cumpere astăzi la preţuri pe care nici nu şi le-ar fi imaginat. Totuşi, pentru că haosul este cuvântul de ordine, aceşti investitori nu fac achiziţii semnificative, întrucât nu vor să rişte pierderi prea mari“, consideră Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust.
După ce fondurile de investiţii vor termina de lichidat portofoliile, piaţa se va reaşeza. „Cine investeşte acum va culege roadele în cel mult doi ani. Deţinerea trebuie însă să fie de cel puţin un an“, atrage atenţia Marcel Murgoci, director de tranzacţionare în cadrul Estinvest Focşani.
Sectorul materialelor rezistă peste medie
Dacă ţinem cont de raportul dintre preţul curent al acţiunilor şi valoarea conta