Agenţia Aerospaţială Naţională a SUA (NASA) a prezentat vineri noul său vehicul de explorare selenară, care le va permite astronauţilor să parcurgă distanţe mai mari, fără a fi nevoiţi să poarte greoaiele costume de protecţie autonome.
Potrivit Reuters, vehiculul presurizat se află deja în curs de testare într-o regiune stâncoasă, izolată, din nordul Arizonei, unde terenul prezintă multe similarităţi cu solul existent pe Lună.
Noul rover, care are 12 roţi, este propulsat de un motor electric şi poate atinge o viteză maximă de aproape 10 km/h. El face parte dintr-o gamă mai vastă de sisteme şi echipamente dezvoltate de NASA pentru planificata sa reîntoarcere pe Lună, în deceniul următor. NASA speră să construiască o bază selenară permanentă, ca primă etapă în vederea lansării unor misiuni cu echipaj uman pe Planeta Marte.
Prototipul roverului poate transporta un echipaj de maximum doi astronauţi în misiuni de până la două săptămâni, timp în care poate acoperi distanţe de maximum 1.000 de kilometri. Cât timp se află în vehiculul presurizat, astronauţii pot renunţa la costumele lor spaţiale, care sunt fixate pe exteriorul roverului, dar pot fi îmbrăcate din interior.
Echipajul poate face observaţii prin ferestrele foarte generoase ale vehiculului, recurgând la costume doar în rarele cazuri în care este nevoie să culeagă mostre de roci sau de sol. În afara razei sale de acţiune foarte mari, vehiculul este descris drept „mai sigur şi mai confortabil“ decât roverele utilizate pe Lună în cursul misiunilor Apollo, din anii ’70.