Perspectiva pe termen lung indică veri extrem de secetoase, inundaţii şi schimbări bruşte de temperatură. Specialiştii anunţă că în România va fi tot mai cald, va ploua mai puţin şi se vor intensifica fenomenele meteorologice extreme. Studiile meteorologilor arată că, în ultimul secol, temperatura medie anuală pe ţară a crescut cu 0,5 grade, cu anumite diferenţe în funcţie de regiuni. Astfel, încălzirea mai pronunţată s-a manifestat în zonele din sudul şi din sud-estul ţării, unde a ajuns până la 0,8 grade.
În acest fel se explică faptul că, în nordul ţării, temperatura medie anuală este de 8 grade, iar în sud este cu peste trei grade mai ridicată.
„Se aşteaptă o încălzire medie anuală între 0,5 şi 1,5 grade până în anul 2030. În ceea ce priveşte precipitaţiile, datele de până acum confirmă tendinţa generală de scădere a cantităţilor de apă, ceea ce a dus la accentuarea deficitului de precipitaţii, îndeosebi în sudul şi în sud-estul ţării”, a declarat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.
Deşertificarea continuă
Potrivit acestuia, vulnerabilitatea zonelor din Bărăgan, Oltenia, sudul Munteniei şi al Moldovei se va intensifica în perioada următoare. „Ne aşteptăm la secete pronunţate în timpul verii, mai ales în sudul şi în sud-estul României, ceea ce va duce la intensificarea fenomenului de aridizare în aceste zone”, a mai spus Sandu.
O altă constantă care va caracteriza anii ce urmează o reprezintă schimbările bruşte de temperatură şi intensificarea fenomenelor meteorologice extreme. „Nu excludem repetarea situaţiei din anul 2007, cel mai cald din ultimii 107 ani din România, cu maxime de peste 44 de grade Celsius şi persistenţă mai mare a zilelor caniculare”, a explicat directorul ANM.
În acelaşi timp, România nu va fi ocolită de ploi abundente şi de