Noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, al 44-lea din istoria ţării, va fi ales în data de 4 noiembrie prin voturile acordate candidaţilor de către alegătorii înregistraţi – scrutinul popular, şi prin cele ale electorilor – votul electoral.
Preşedintele Statelor Unite este ales de un Colegiu Electoral, alcãtuit din 538 de electori. Pentru a fi ales, preşedintele are nevoie de 270 de voturi în Colegiul Electoral. Fiecare stat alege toţi atâţia electori câţi senatori şi deputaţi are în Senat, respectiv Camera Reprezentantilor.
Cum fiecare stat trimite în Senat câte doi senatori, importanţa electorală a fiecărui stat este dată de numărul de deputaţi pe care acesta îi trimite în Camera Reprezentanţilor. Astfel, statul California, care are o populaţie de peste 35 de milioane de locuitori, are 55 de electori (2 senatori, 53 de deputaţi), în timp ce statul Kansas, care are o populaţie de sub trei milioane, are doar şase electori.
Doar două state, Maine şi Nebraska, fac excepţie de la această regulă. Aici, doar doi electori, corespunzînd numărului de mandate de senatori, merg automat în contul cîştigătorului majorităţii în scrutinul la nivel de stat, în timp ce mandatele electorale corespunzătoare reprezentanţilor în Cameră sînt atribuite distinct formaţiunii ieşite învingătoare în fiecare district al celor două state
Dacã niciun candidat nu întruneşte aceastã majoritate, atunci preşedintele este ales de Camera Reprezentantilor, iar vicepreşedintlele este ales de Senat. În această situaţie însă, fiecare stat are dreptul la un singur vot în Cameră.
Din punct de vedere tehnic se poate spune că populaţia nu votează unul dintre candidaţii la preşedinţie, ci electorii care îl desemnează ulterior pe candidatul votat de populaţie, ceea ce înseamnă tot un fel de vot indirect.
Un avantaj clar al acest