Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a redus ratingul Romaniei pentru imprumuturile in valuta pe termen lung la "BB plus", de la "BBB minus", si calificativul pentru creditele pe termen scurt de la "A-3" la "B", cu perspectiva negativa, se arata intr-un comunicat al S&P. In ceea ce priveste ratingul pentru imprumuturile pe termen scurt in moneda nationala, acesta a fost mentinut la "A-3".
"Reducerea ratinglui reflecta riscurile in crestere pentru economia Romaniei, ca urmare a datoriei mari a sectorului privat si a dependentei de sursele de finantare starine, din ce in ce mai nesigure", a declarat analistul Marko Mrsnik.
"Autoritatile nu s-au ocupat cu aceste provocari economice din ce in ce mai mari, in contextul in care atentia s-a mutat inspre viitoarele alegeri generale, care au sporit antagonismul si lispsa de cooperare din mediul politic", a mai spus acesta.
In absenta unor masuri semnificative ale autoritatilor, economia Romaniei s-a supraincalzit, proces alimentat de cresterea creditului neguvernamental, care a urcat cu 50,5% in luna septembrie fata de acceasi perioada din 2007. Cresterea rapida a cererii interne a determinat presiuni pentru majorarea salariilor si a dus la majorarea deficitului de cont curent la 14% din Produsul Intern Brut in 2007.
Perpectiva negativa a ratingurilor Romaniei reflecta posibilitatea unei noi reduceri a ratingului in cazul in care conditiile de finantare de pe pietele internationale se inrautatesc si afecteaza grav cresterea economica.
"Romania este vulnerabila in cazul unei opriri bruste a intrarilor de capital, ceea ce ar duce la o ajustare drastica a economiei si la o deteriorare a balantei de plati", a mai spus Marko Mrsnik.
In luna aprilie a acestui an, Standard&Poor's a mentinut ratingurile Romaniei, insa a anuntat ca aceste calificative ar put