Primul pe lista succesiunii prezidenţiale, vicepreşedintele Statelor Unite deţine o poziţie extrem de importanţã în spectrul instituţional american chiar dacã, oficial, nu deţine nici un rol executiv. Sursa: Reuters
Vicepreşedintele ocupã postul de preşedinte al Senatului, având un rol mai degrabã procedural, nefiindu-i permis sã intervinã în dezbaterile plenului. Totuşi, în caz de egalitate în Senat, vicepreşedintele poate sã ia cuvântul.
Articolul 2 al Constitutiei Statelor Unite prevede cã "în caz de destituire, deces sau demisie a preşedintelui, sau în cazul incapacitãţii sale de a exercita prerogativele şi de a îndeplini datoriile funcţiei sale, acestea vor fi delegate vicepreşedintelui".
În 1967, al 25-lea amendament al Constitutiei a precizat cã "în caz de destituire, deces sau demisie a preşedintelui, vicepreşedintele va deveni preşedinte". Din aceastã cauzã, candidatul la postul de vicepreşedinte trebuie sã corespundã aceloraşi criterii ca şi candidatul la preşedintie: sã fie cetãţean american nãscut pe teritoriul american, sã aibã cel puţin 35 de ani şi sã fi locuit în SUA cel puţin 14 ani.
În istoria Statelor Unite ale Americii, 14 vicepreşedinţi au devenit preşedinti, dintre care 9, dupã decesul sau demisa preşedintelui.
Joe Biden, vicepreşdintele democrat
Joseph Robinette Biden, Jr. s-a nãscut în data de 20 noiembrie 1943 în Scraton, Pennsylvania.
În 1965, a absolvit Universitatea Delaware, unde a studiat istoria şi ştiinţele politice, iar trei ani mai târziu a finalizat studiile de drept la Universitatea Syracuse.
Binden a devenit senator la numai 29 de ani, fiind unul dintre cei mai tineri membri ai Senatului american din istorie. La doar o lună după ce a câştigat primul său loc în Senatul american, Biden şi-a pierdut soţia şi fiica, în vârstă de numai