Piraeus Bank, filiala locala a grupului elen cu acelasi nume, a incheiat primele noua luni ale anului cu un sold al creditelor acordate de 3,5 miliarde de euro, in crestere cu 99% fata de anul trecut.
In acelasi timp, depozitele atrase sunt la un nivel de trei ori mai jos, cumuland in septembrie 881 de milioane euro, pe fondul unei cresteri mai accelerate, de 130%.
Cresterea depozitelor a devansat cresterea imprumuturilor si pe fondul unui efect de baza favorabil pentru depozite, care sunt la un nivel mult mai jos. Insa in valoare absoluta, volumul de credite acordate in ultimele 12 luni a fost de peste trei ori mai mare decat economiile pe care banca a reusit sa le atraga de la clienti.
In aceasta perioada Piraeus a mai recuperat din discrepanta dintre credite si depozite. Daca anul trecut depozitele finantau doar 21,6% din creditele acordate, anul acesta procentul a crescut pana la 25%. Restul resurselor de care filiala locala a mai avut nevoie pentru a acorda credite au provenit de la banca-mama, Piraeus Bank Group, a patra mare banca din Grecia.
Indicatorul depozite/credite ce caracterizeaza portofoliul Piraeus ramane la un nivel mult sub cel inregistrat la nivel agregat in sistemul bancar autohton, de circa 90% anul acesta.
Banca nu a avut o strategie prea agresiva pe partea de atragere de lichiditati, mentinand ratele de dobanda sub nivelul mediu al sistemului bancar. La depozitele la termen constituite de clienti in moneda nationala, cea mai mare dobanda oferita in prezent de Piraeus Bank este de 8,75%, in conditiile in care cele mai recente date ale BNR afiseaza o dobanda medie la depozitele noi de 10,67%.
La depozitele in euro, situatia este similara. Banca ofera o dobanda maxima de 4,6% pentru depozitele la termen pe 12 luni, in conditiile in care BNR afiseaza o dobanda medie de 5,34% la economiile pe un an.
Activele