Multe dintre pesticidele utilizate pe scara larga in Uniunea Europeana dauneaza sanatatii copiilor, arata un studiu al cercetatorilor de la Harvard.
Pesticidele afecteaza cresterea creierului la fetusi si copii mici, conform studiului publicat vineri, realizat de Scoala Harvard pentru Sanatate Publica si Universitatea din Danemarca.
Studiul indeamna autoritatile din UE sa impuna restrictii in ceea ce priveste pesticidele, informeaza Dawn.com.
"Efectele asupra creierului nu sunt testate de obicei atunci cand se testeaza un pesticid. Din cauza ca multe dintre aceste substante sunt realizate in asa fel incat sa dauneze creierului insectelor, este foarte probabil ca ele sa dauneze si creierului uman", a declarat Phillipe Grandjean de la Scoala Harvard pentru Sanatate Publica.
Creierul aflat in stadii de dezvoltare al fetusilor si cel al copiilor mici este cu mult mai sensibil decat creierul adultilor la efectele cauzate de chimicale.
Mai mult de 25% din fructe, legume si cereale contin reziduuri detectabile din cel putin doua tipuri diferite de pesticide.
Raportul realizat de cercetatori reprezinta o sinteza a mai mult de 200 de studii privitoare la pesticidele folosite in toate tarile UE. Se lanseaza astfel un apel pentru efectuarea unor teste suplimentare si aprobarea cu prudenta a substantelor pesticide.
Unul dintre experti a declarat ca aproape 85% dintre subsantele folosite in prezent in agricultura ar trebui interzise.
Producatorii sustin insa ca pesticidele sunt inofensive pentru oameni, si, daca acestea ar fi interzise, costurile ar fi extrem de mari, si sanatatea la nivel mondial nu ar fi imbunatatita.
"Recoltele ar fi mai mici, preturile alimentelor ar scadea, mai mult teren ar trebui folosit pentru agricultura si mai putine medii naturale ar fi conservat